SES HASTALIKLARI

Ses Teli Polibi

Ses teli polibi ses tellerinin genellikle birinde, nadiren de her ikisinde, görülen sınırları normal ses teli dokusundan rahatlıkla ayrılabilen lezyonlardır. Sıklıkla ses tellerinin en çok titreştiği yer olan orta bölgesinde yerleşirler. Polipler özellikle sesini zaman zaman ani şekilde yükselterek konuşan (örneğin maçlara sık sık gidenler) veya gürültülü ortamlarda çalışanlarda görülür. 

Ses teli poliplerine tanı nasıl konur?
Ses teli polibi olan hastalar ses kısıklığı şikayeti ile başvururlar. Laringostroboskopik muayene (kameraya bağlı endoskop muayenesi) ile polipler kolayca tanınabilir. Polipler iyi huyludur, doğru tanı konulduğunda kötü huylu bir hastalığa (kansere) dönüşme riski teorik olarak yoktur. 

Ancak, ses teli poliplerinin, özellikle uygun olmayan muayene koşullarında ya da tecrübesiz değerlendirmeler ile, başka ses teli hastalıkları ile karıştırılabilmesi olasıdır. Bu nedenle kesin tanı ancak patolojik inceleme ile koyulabilir.

Ses teli poliplerinin tedavisi nasıl olur?

 Ses teli poliplerinin tipik tedavisi ses teli mikrocerrahisi (fonomikrocerrahi) dir. Bu ameliyatta genel anestezi ile ses telleri mikroskop altında değerlendirilir. Ses teli üzerine bir kesi yapılarak polip mikroskop altında, ses telinin kalan kısmına zarar vermeden çıkarılır. 

Cerrahi sonrası ses terapisi uygulanması ses teli polibinin tekrar oluşumunun önlenmesi açısından çok önemlidir. İlaç tedavisi ise polip oluşumuna yatkınlık yaratan durumların (alerji, enfeksiyon, reflü gibi) yönetilmesinde cerrahiye destek olan bir yaklaşımdır.