SES HASTALIKLARI

Ses Teli Kisti

Ses teli kisti, ses tellerini örten mukoza dokusunun altında yer alan, sınırları belirgin, içi salgı ile dolu, zarla çevrili yapılardır. Bu kistlerin içindeki salgı ince yapılı, şeffaf, beyaz renkli bir mukus veya daha koyu kıvamlı, sarımsı keratin artıkdır. 

Ses teli kisti nerede görülür? Nasıl bir hastalıkdır?

Ses teli kisti bazen ses teli örtüsünün hemen altında, bazen de ses telinin daha derin katmanlarında yerleşir. Genellikle ses telinin en çok titreşen orta 1/3’lük kısmında görülür. Ses hijyenine dikkat etmeyen kişilerin ses tellerinde kist görülme olasılığı daha yüksektir. 

Ses teli kisti iyi huylu bir rahatsızlıktır, tedavi edilmese bile kötü huylu bir hastalığa dönüşmez. Yani kanser öncülü bir hastalık değildir. Ses tellerinin nodül, polip gibi diğer hastalıklarından ayrılabilmesi için laringostroboskopik muayene yapılması yararlıdır. Bazen ses tellerindeki ödem (şişlik) yüzünden ilk muayenede görülemeyen kistler, tedavi ile şişliğin kaybolması sonucu sonradan görülebilir hale gelebilir.

Ses teli kistlerinin tedavisi nasıl olur?

Ses teli kisti tedavisinde ilaçların herhangi bir faydası yoktur, ses istirahati ise kist etrafındaki iltihabın azalması ile bir miktar rahatlama sağlayabilir. Ancak kistin tamamen iyileşmesine yol açmaz.Ses teli kistinin asıl tedavisi ses teli mikrocerrahisi (fonomikrocerrahi) dir. Mikroskop altında yapılan bu ameliyatta ses telinin kalan kısmına zarar vermeden kistin tamamı çıkarılır. Cerrahi sonrası ses terapisi uygulanması ses teli kistinin tekrar oluşumunun önlenmesi açısından yararlı olacaktır.