SES HASTALIKLARI

Ses Kısıklığı

Ses kısıklığı, enfeksiyonlara (üst solunum yolu enfeksiyonu, reflü larenjit, kronik larenjit gibi), doğuştan gelen yapısal problemlere (sulkus, web gibi durumlar), ses tellerinin iyi huylu hastalıklarına (nodül, polip, kist gibi) bağlı olabilir. Ancak kimi zaman ses tellerinin kansere dönüşebilen hastalıkları (lökoplazi, eritroplazi gibi), bazen de ses teli kanserleri (gırtlak kanserleri) ses kısıklığına yol açabilir. Bu nedenle özellikle 10-14 günü geçen ses kısıklığı durumunda mutlaka bir Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanının görüşünü almak uygun olacaktır.

Ses kısıklığı neden olur? 
Ses telleri vücudumuzun en çok travmaya maruz kalan bölgelerinden biridir. Çünkü konuşma sırasında ses telleri 1 saniyede erkeklerde ortalama 100-120 kez, kadınlarda ise 200-240 kez birbirine temas eder. Bu nedenle ses telleri aslında oldukça hassas yapılardır. Yorgunluk, uykusuzluk, gerginlik, stres gibi bir çok faktörden kolaylıkla etkilenir. Ayrıca susuz kalma, kuru ve klimalı ortamlarda bulunma, gürültülü ortamlarda konuşma gibi bir çok çevresel faktör de ses tellerini olumsuz yönde etkileyebilir.
Ses kısıklığını tedavi etmedeki en önemli basamak ses kısıklığının sebebini bulmak ve altta yatan faktörleri ortaya koymaktır. Bu faktörlerin tedavi edilmesi sağlıklı bir sesin elde edilmesi ve korunması için elzemdir.

Ses kısıklığının tedavisi nasıl yapılır?
Ses kısıklığının tedavisinde kullanılan temel yöntemler: Ses istirahati, Ses hijyenin oluşturulması, Ses terapisi, İlaç tedavisi, ve Cerrahi tedavilerdir. Bir çok hastada bu tedavi yöntemlerinin birkaç tanesinin birlikte veya ardışık kullanılması gerekmektedir. .