Ses istirahati sesin belli bir süre kullanılmamasıdır. Burada amaç, ses tellerini örten dokuda oluşmuş olan zedelenmelerin iyileşmesidir. Bu zedelenmeler sıklıkla sesin aşırı kullanılmasına ya da kötü kullanılmasına (yüksek sesle uzun süre konuşma veya bağırma, şiddetli ağlama, hasta iken şarkı söylenmesi veya zorlayıcı konuşma performansı gerçekleştirilmesi gibi), veya ses tellerine yapılan cerrahi girişimlere bağlıdır.
Ses istirahati nasıl yapılır?
Ses istirahatinde kişi sesini HİÇ BİR ŞEKİLDE KULLANMAZ. Sadece konuşmamak değil, fısıldamamak, hmmm`lamamak, şarkı söylememek, ıslık çalmamak da gereklidir. Ayrıca boğaz temizleme ve öksürük gibi ses tellerini tahriş edebilecek davranışlardan da kaçınılmalıdır.
Ses istirahatinin süresi nedir?
Ses istirahatinin süresine kişiye ve ses telinin zedelenme derecesine göre karar verilmekle birlikte kabaca 3 ile 10 gün arasında değişir. Ses istirahati sonrasında uygunsuz ses kullanım alışkanlıklarının değiştirilmesi ve ses tellerinde zedelenmenin tekrarını önlemek için ses terapisi gerekli olabilir.
Ses cerrahisi sonrası ses istirahati
Ses teli mikrocerrahisinin ardından hastalara 3 ile 10 gün arasında ses istirahati verilebilir. Burada yukarda belirtilen şekilde sesi “hiç kullanmama” amaçlanmaktadır. Ardından ses kullanımının aşamalı olarak arttırıldığı “kısmi ses istirahati” dönemine geçilir.
Ses cerrahisi sonrası önerilen ses istirahatinin süresi, ses kullanımına aşamalı geçiş dönemi ve ses bakımı standart değildir. Ameliyatta yapılan girişime, lezyonun yeri ve tipine, hastanın ses gereksinimlerine, ve cerrahi öncesi ses kullanım yoğunluğuna göre her hasta için bireysel olarak belirlenir ve uygulanır. Cerrahi öncesi uygulanacak ses terapisi seanslarında ses istirahati ve aşamalı ses kullanımına geçiş hastaya detaylıca öğretilir.
Profesyonel ses kullanıcılarında (şarkıcı, oyuncu, öğretmen,çağrı merkezi çalışanı vb.), ses telindeki lezyonu büyük ve derin yerleşimli olan hastalarda ses cerrahisi sonrası kısıtlamasız ses kullanımına geçiş 30-60 günü bulabilir.