SES HASTALIKLARI

Ses Hastalıklarında Botoks

Botoks aslında bir bakteri tarafından üretilen bir nörotoksindir (zehirdir). Ancak modern teknoloji ile bu zehirli madde saflaştırılarak tıpta bir çok amaçla kullanılabilir hale getirilmiştir. Botoks popülerliğini  estetik amaçlı, yüzdeki kırışıklıkların ortadan kaldırılması için kullanımına borçludur. Ancak aslında tıpta ilk kez şaşılık tedavisinde kullanılmaya başlanmış olup, migren, blefarospazm, tortikollis ve oromandibuler distoni gibi bir çok nörolojik hastalığın tedavisinde uzun yıllardır etkin bir şekilde uygulanmaktadır.

Hangi gırtlak hastalıklarında Botoks tedavisi kullanılır?

Botoks gırtlak hastalıklarında 1980`lerden beri kullanılmaktadır. Spazmodik disfoni denilen ve kişinin kontrol edemediği ses teli spazmlarına yol açan nörolojik bir hastalıkta ses tellerine Botoks enjeksiyonu yapılması en temel tedavi yöntemidir. Tremor hastalarının bir kısmında gırtlak ve ses telleri de etkilenmektedir. Konuşmanın anlaşılabilirliğini etkileyen ses teli tremoru hastalarında Botoks enjeksiyonu faydalıdır.

Ayrıca ses teli arka kısmında yer alan granülomlarda granülomun ameliyat ile çıkarılması ile birlikte ses teli içerisine Botoks enjeksiyonu yapılmaktadır. Burada amaç, ses telinde bir süre “istirahat“ sağlamak ve granülomun tekrar ortaya çıkmasını engellemektir. 

İki taraflı ses teli felçlerinde nefes darlığı bulunan hastalarda EMG ile yapılan değerlendirmeler sonrasında ses teli kaslarına Botoks uygulanabilir, böylece hastanın daha rahat nefes alması sağlanabilir. İki taraflı ses teli felçleri klinikte en sık tiroid cerrahisi sonrası karşımıza çıkan istenmeyen bir durumdur. 

Ses teline Botoks nasıl yapılır? Etkisi ne kadar sürer?

Ses tellerine Botoks enjeksiyonu ofis koşullarında, EMG eşliğinde, hasta uyanıkken bir iki dakika içerisinde rahatça uygulanabilen, basit, güvenli bir uygulamadır. Enjeksiyon için EMG cihazına bağlanabilen özel ince bir iğne kullanılmaktadır, bu yüzden enjeksiyonlar sıklıkla ağrıya neden olmaz. Ancak hastanın konforu için lokal anestezi yapılabilir. 

Botoksun etkisi 3-4 gün içinde başlar. Bu etki geçici olup yaklaşık 4 ay kadar sürer. Ancak bu süre kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Etkisi ortadan kalktıktan sonra Botoks enjeksiyonu tekrarlanabilir. Gırtlağa uygulanan Botoks dozları estetik amaçlı ve nörolojik hastalıklarda kullanılan dozlarla karşılaştırıldığında oldukça düşük dozlardadır. Botoksun tüm vücutta güçsüzlük yapması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Sadece enjeksiyonun yapıldığı kaslarda zayıflık oluşur.