SES HASTALIKLARI

Ses Teli Nodülü

Ses teli nodülleri ses tellerinin birbiri ile temas ettiği yüzeyde, klasik olarak her iki ses telinde de aynı anda olan, iyi huylu (yani kanserle ilişkili olmayan) küçük genişlemelerdir. Bu lezyonlar sıklıkla sesini aşırı derecede ya da kötü bir şekilde kullanan kişilerde görülür. Nodüllere genç kadınlarda ve erkek çocuklarında daha sık rastlanır. Topluluk içinde çok konuşan, mesleklerini sesiyle gerçekleştiren; öğretmen, ses sanatçısı, spiker, tiyatro oyuncusu, çağrı merkezi çalışanı, din görevlisi gibi “profesyonel ses kullanıcılarında” görülme sıklığı diğer meslek gruplarına oranla daha fazladır. 

Ses teli nodülünde ortaya çıkan problemler nelerdir?
Ses teli nodülü özellikle şarkıcıların en fazla korktukları hastalıktır. Ancak her ses teli nodülünden korkmaya gerek yoktur. Şarkıcının sesini bozmayan ve tamamen rastlantıyla saptanan nodüller olabilir. Hatta bazı ünlü ses sanatçıları mesleki kariyerlerini ses tellerindeki nodüle bağlı “özel” ses renkleri ile yapmışlardır. Bu nodüllere dokunmak kesinlikle doğru değildir. 

Ancak çoğu kez ses teli nodülleri ses üretimi sırasında ses tellerinin simetrik titreşimini bozarak ses kısıklığına yol açarlar. Sesin alt ve üst tonlarında kayıplar ortaya çıkar. Özellikle tiz tonlarda ses genişliğinin azalması, sesteki esnekliğin kaybolması ve sesin kabalaşmasından şikayet edilir. Ayrıca nodülü olan kişilerde konuşma veya şarkı söyleme sırasında hava kaçağı olur. Buna bağlı olarak uzun süreli ses kullanımı sonrası boynun tüm ön kısmında yorgunluk ve ağrı ortaya çıkar. Ses genellikle kısık, kaba, çatallı veya hava kaçaklıdır. 

Ses teli nodülünün tedavisi nasıl olur?
Ses teli nodülleri en iyi şekilde ses hijyeninin sağlanması ve ses terapisi ile tedavi edilirler. Sesin zorlandığı veya aşırı kullanıldığı ses alışkanlıkları (örneğin, bağırma, gürültülü bir ortamda aşırı derecede konuşma gibi ) bırakılmalıdır. Sigara bırakılmalı, sigara dumanına maruziyetten kaçınılmalı, günlük su alımı arttırılmalıdır. Ses terapisi ile ses tellerinin zorlanmadan kullanılmasını sağlayacak doğru vokal teknik öğretilir.

Ses terapisi çoğu nodülün tedavisi için tek başına yeterlidir. Ancak bazı ses teli nodülleri ses terapisi ile düzelmezler, bu durumda  mikrolarengeal cerrahi adı verilen ve mikroskop altında yapılan özel bir cerrahi yöntem ile nodüllerin tedavisi gereklidir.